• Hol główny

Forum embriologiczne

Każdą parę starającą się o dziecko nurtuje wiele pytań na temat tego, co dzieje się za drzwiami laboratorium? Od czego zależy skuteczność terapii na tym etapie, jak wygląda prawidłowy rozwój zarodków i jak jest wspomagany, dlaczego zarodki transferowane są na różnych etapach rozwoju? Jest wiele pytań i ani jednego miejsca w Internecie poświęconego wymianie informacji tylko na ten temat. Dlatego postanowiliśmy stworzyć Państwu możliwość zadawania pytań i uzyskiwania odpowiedzi na tematy związane z embriologią, bez względu na to, gdzie i na jakim etapie leczenia Państwo aktualnie się znajdujecie.

Mamy nadzieję, że dzięki naszej inicjatywie powstanie miejsce, gdzie znajdziecie Państwo wyjaśnienie wielu problemów i wątpliwości z zakresu embriologii. 

Jednocześnie uprzejmie informujemy, że publikowanie postów zawierających nazwy leków, substancji czynnych leków oraz mediów  laboratoryjnych jest niezgodne z zasadami funkcjonowania w środowisku internetowym. Prosimy o nieprzysyłanie pytań zawierających wymienione nazwy ponieważ w ramach prowadzonego forum i zasad regulaminu forum z dnia 18 czerwca 2015 r. nie będziemy mogli na nie odpowiedzieć. 

Ostatnie pytania zadane na forum embriologicznym

Czy te zarodki są dobrze rokujące? Co oznacza skrót bl2?

Iza | 2021-8-18

Jestem po punkcji. Mam 35 lat, AMH 2.5. Łącznie mam zamrożone 2 zarodki trzydniowe (8.1 i 10.1) oraz 6 blastocyst (wszystkie z 5 doby: 4.1.2, 3* 3.2.2 i 2*bl2). Czy to dobry wynik? Czy te zarodki są dobrze rokujące? Co oznacza skrót bl2?

 

Tak, wszystkie zarodki rokują dobrze. Skrót „bl” oznacza blastocystę, a „2” stopień jej rozprężenia, czyli wielkość jamy (zajmuje pół zarodka).

Embriolog nOvum

 


Powrót do listy pytań i odpowiedzi

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies . Więcej informacji