Czy przyrost hCG nie jest za wysoki jak na wczesną ciążę?

25 lutego miałam transfer 5-dobowego zarodka, w 14dpt zrobiłam wynik bety hCG i wyszedł 2 2288, po 48 h wynik wyniósł 4 188. Czy to nie jest za wysoki przyrost jak na taką wczesną ciążę? Boję się, że to może być zaśniad groniasty.

Dobrą prognozą dla rozwoju ciąży jest podwajanie się stężeniahCGw pierwszych dniach po implantacji. Tak jest w Pani przypadku pod warunkiem, że pierwszy wynik wyniósł 2288 mIU/ml, a nie 22288, jak Pani napisała. Duże przyrostyhCGmogą (choć nie muszą) świadczyć np. o ciąży mnogiej (w przypadku podania jednej blastocysty może dojść do ciąży bliźniaczej jednojajowej, choć zdarza się to bardzo rzadko). Zazwyczaj poziom hormonu beta hCG w ciąży pojedynczej po podaniu dobrze rozwiniętej blastocysty jest dużo wyższy niż po transferach zarodków we wcześniejszych stadiach. W 25. dniu po transferze można wykonać badanie USG, żeby uwidocznić pęcherzyk/pęcherzyki płodowe i ustalić czy ciąża jest pojedyncza, czy mnoga. Następne USG (za ok. 10 dni) powinno potwierdzić czynność serca płodu lub płodów, to powinno znacząco zmniejszyć poziom Pani lęku o ciążę.

Embriolog nOvum

Powrót do forum
Używamy ciasteczek

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.