Dieta i suplementy w przygotowaniu do in vitro
Pytanie |
Czy z punktu widzenia embriologa, para przygotowująca się do in vitro może coś zrobić, żeby uzyskać lepszej jakości komórki i zarodki? Czy są na to dowody w postaci badań naukowych? Chodzi mi o suplementy, dietę itp. Jeśli tak, to jak długo trzeba się przygotowywać? Tzn. jaki czas ma jakikolwiek wpływ na jakość komórek? Pozdrawiam serdecznie, Dorota |
Odpowiedź |
Od kilkunastu lat istnieją doniesienia, że dieta może wspomóc płodność lub ją obniżyć. Prawdopodobnie istnieje zależność pomiędzy poziomem insuliny w organizmie a prawidłową funkcją jajników – kobiety, które cierpią na insulinooporność bądź cukrzycę częściej nieregularnie owulują, co może utrudniać poczęcie. Duże znaczenie dla starań o ciążę ma także wskaźnik masy ciała (BMI) kobiety – naukowcy zauważyli, że największe szanse na uzyskanie ciąży mają pacjentki o BMI 20 – 24. Współautor amerykańskiego bestsellera ostatnich lat "The Fertility Diet" („Dieta płodności”), Jorge Chavarro, w oparciu o wyniki prowadzonych przez swój zespół obserwacji na blisko 19. tysiącach kobiet planujących dziecko, wysnuł kilka ciekawych wniosków – zauważył, że kobiety przyjmujące w czasie starań o ciążę preparaty zawierające kwas foliowy mają dużo większe szanse napoczęcie niż te, które go nie przyjmują. Według J. Chavarro wpływ na płodność ma także na przykład żelazo, lecz to pochodzące z owoców, warzyw czy suplementów diety, nie z czerwonego mięsa, zaś tak zwane tłuszcze trans zawarte w przetworzonych produktach (np. pączki, margaryna) zdają się mieć wyjątkowo niekorzystny wpływ na starania o poczęcie i dlatego badacze zalecają znaczne ograniczenie ilości ich spożywania lub wręcz całkowite wyeliminowanie ich z diety. Wyniki badań wskazują także, że codzienna porcja pełnotłustych przetworów mlecznych (mleko, lody, sery) oraz nasiona roślin strączkowych mają działanie propłodnościowe. Dodatkowo w diecie mężczyzn powinno znajdować się dużo naturalnych przeciwutleniaczy, zawartych głównie w różnokolorowych warzywach i owocach, które poprawiają parametry nasienia. Ważne jest nie tylko co, ale jak spożywamy, należy więc pamiętać o zasadach zdrowego odżywiania – jeść 5 niewielkich posiłków dziennie, a dietę uzupełniać w odpowiednią ilość płynów. Na trzy miesiące przed planowanymi staraniami o ciążę, kobieta powinna rozpocząć przyjmowanie preparatów zawierających kwas foliowy i kontynuować je do końca 12. tygodnia ewentualnej ciąży, co pozwala znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia u dziecka wrodzonych wad cewy nerwowej. Oboje rodzice powinni na stałe zrezygnować z palenia papierosów i picia alkoholu (nawet ilość alkoholu zawarta w lampce czerwonego wina, często uznawanego za dozwolone, może nie sprzyjać płodności zarówno kobiet, jak i mężczyzn). Niemniej nie ma ewidentnych dowodów klinicznych na to, że jakiekolwiek suplementy diety mogą poprawić jakość komórek jajowych, a co za tym idzie zarodków w przygotowaniach do in vitro, choć cały czas trwają poszukiwania dodatkowych środków wspomagających ten sposób leczenia niepłodności. Obiecujące wydają się wstępne doniesienia o wpływie dehydroepiandrosteronu na stymulację oraz jakość komórek jajowych u pacjentek z wyczerpującą się rezerwą jajnikową. Pojawiło się także kilka doniesień o korzystnym wpływie melatoniny u takich pacjentek, nie ma jeszcze jednak dostatecznych dowodów na jej rzeczywistą skuteczność. Embriolog nOvum |