Czy zmniejszenie dawki Luteiny nie wpłynie źle na rozwój ciąży?

Czy zmniejszenie dawki Luteiny nie wpłynie źle na rozwój ciąży? W dniu 25 po transferze wykonałam badania progesteronu i hCG, progesteron wynosił 316 ng/mL, a bhCG 7991,0mIU/mL. Ze względu na to, że mam do Państwa daleko, wyniki zrobiłam u nas na miejscu, ale dzwoniłam i lekarz z którym rozmawiałam stwierdził, że Luteinę podjęzykową mogę odstawić, bo mam duży progesteron, troszkę się boję, bo nie wiem czy będzie dobrze. Jak powinna wyglądać hCG, jeżeli transfer miałam 13 marca, pierwsze badanie wynosiło 386,4 a drugie po dwóch dniach 742,9, czy to prawidłowo wzrasta?

Proszę zaufać lekarzowi prowadzącemu i zastosować się do jego wskazówek dotyczących przyjmowania leków. Ocenia się, że na początku ciąży poziom betahCGpowinien wzrosnąć co najmniej o 66% w ciągu 48. godzin, 114% w ciągu 72. godzin i 175% w ciągu 96. godzin. Potem przyrost jest wolniejszy i po osiągnięciu poziomu 1000 mIU/ml ważniejsze jest monitorowanie ciąży w badaniu ultrasonograficznym.Preparaty progesteronu należy zmniejszać stopniowo. Ostatnio uważa się nawet, że preparaty progesteronu należy podawać tylko 2 tyg. po transferze. Potem ciałko żółte, a później łożysko produkuje wystarczająco dużo progesteronu, aby ciąża się utrzymała. Czasem jednak progesteron podaje się dłużej, do 8 – 10, a nawet 12 tygodnia ciąży, a potem się go odstawia. Pani poziom progesteronu jest wysoki, należy więc zastosować się do zaleceń lekarza.

Embriolog nOvum

Powrót do forum
Używamy ciasteczek

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.