Czy cukrzyca w ciąży jest groźna?
Pytanie |
Jestem po transferze zarodka na cyklu bezowulacyjnym. Obecnie jestem w 6 t. po udanym transferze i zbadałam cukier na czczo, który wyszedł 102, a godzinę po śniadaniu 190. Wizytę u ginekologa mam dopiero za 22 dni. Jakie ryzyko niesie ze sobą podniesiony cukier? Czy należy natychmiast udać się do diabetologa? |
Odpowiedź |
Jednym z typów cukrzycy jest cukrzyca ciężarnych (ang. gestational diabetes mellitus; GDM), diagnozowana u około 3% pacjentek w ciąży, na ogół pomiędzy 24 a 28 tygodniem jej trwania. Nierozpoznana na czas choroba niesie ryzyko powikłań położniczych oraz wystąpienia u dziecka wad rozwojowych. Zawczasu rozpoznana i odpowiednio leczona nie niesie ze sobą groźnych dla matki i płodu konsekwencji, ale wymaga pozostawania pod kontrolą diabetologa, z tego powodu powinna się Pani udać na wizytę do specjalisty już teraz, aby wykluczyć lub potwierdzić cukrzycę, a w razie jej potwierdzenia wdrożyć odpowiednie postępowanie. Szacuje się, że u 30 – 40% kobiet, u których stwierdzono występowanie cukrzycy ciążowej (a które dotychczas były zdrowe) w ciągu najbliższych 15 lat po porodzie rozwinie się cukrzyca typu drugiego; z tego powodu kobiety, u których stwierdzono GDM po porodzie powinny zrewidować swój dotychczasowy styl życia oraz nawyki (także żywieniowe) oraz pozostawać pod kontrolą lekarza internisty. Embriolog nOvum |