Czy odstawienie Clexanu mogło wywołać poronienie?

Jestem po kriotransferze na cyklu bezowulacyjnym, który zakończył się poronieniem w 25 dpt (jest to moja 2. ciąża, pierwsza z in vitro również zakończyła się poronieniem w 7tc). Przyjmowałam 200 mg Lutinusa i 200 mg Luteiny na dobę, w 14 dpt mój progesteron wynosił 39 nmol/i (Beta 200). Czy to był zbyt niski poziom progesteronu? Od dnia transferu wstrzykiwałam sobie Clexane, jednak lekarz kazał mi odstawić lek w 14 dpt, ponieważ plamiłam, czy odstawienie tego leku mogło być przyczyną poronienia?

Proszę zaufać lekarzowi – jest on osobą, która najlepiej zna Pani stan zdrowia i historię choroby, w oparciu o które podejmuje decyzje dotyczące dalszego leczenia. Poziom progesteronu jest odzwierciedleniem stanu ciąży. W cyklu bezowulacyjnym poziomy progesteronu są niższe w ciąży niż np. w cyklu naturalnym po owulacji lub w cyklu stymulowanym. W cyklu bezowulacyjnym bowiem nie ma ciałka żółtego, które powstaje naturalnie po owulacji z pęcherzyka jajnikowego i produkuje progesteron podtrzymujący wczesną ciążę. Ciąża powstała w cyklu bezowulacyjnym musi być podtrzymywana lekami (progesteronem i estradiolem) do 70 dnia ciąży. Włączenie i odstawienie innych leków w ciąży jest zależne od dodatkowych wskazań i chorób towarzyszących. Występujące plamienie jeszcze przed odstawieniem Clexanu mogło sugerować nieprawidłowy rozwój ciąży i początek poronienia, tak więc odstawienie tego leku prawdopodobnie nie miało wpływu na losy Pani ciąży.

Embriolog nOvum

Powrót do forum
Używamy ciasteczek

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.